ERP seçmek için danışmana ihtiyacınız var mı?

Bu yazının amacı, yanlış yazılım seçimlerinden kaynaklanan kaynak ve emek israfının önüne geçmek için bilinç oluşturmaktır.
ERP, MRP, CRM, BPM gibi altyapı platformları sadece birer yazılım değildir. İşletmelere uymayan yanlış yatırımlar sonucu, aynı zamanda çok ciddi bir kaynak israfı kalemidir.  Bunun önüne geçmek ve size en uygun platformu seçmek için bir danışmana ihtiyacınız var mı? bu sorunun cevabını gelin birlikte arayalım.
ERP seçmek için danışmana ihtiyacınız var mı?
Siz hiç inşaat malzemesi taşımak için son model mercedes otomobil alan birini gördünüz mü?

Eğer yanlış yazılım seçimi yaparsanız, mercedes otomobil ile inşaat malzemesi taşıyan insana dönüşürsünüz.

Bir müşterim tekstil sektöründe üretici, parakendesi yok ve sadece üretim odaklı çalışan firma.  Bu firma, tekstil sektöründe parakendecilik alanında oldukça uzman bir platformla çalışmaya karar vermiş. Ciddi yatırımlar yapılmış ama günün sonunda kullandıkları platformun iş alanlarıyla çok fazla örtüşmediğine karar vermişler ve değiştirmeye karar vermişler.

Başka bir müşterim, oldukça büyük, sektörde neredeyse tekel olmuş bir yazılım platformunun küçük ve orta büyüklükteki firmalar için ürettiği yazılımı, sadece isminden dolayı almaya karar vermiş. Bu yazılımın aslında ismini aldığı diğer yazılımla hiç alakası olmadığını, birçok özelliğinin hiç olmadığını görmüşler ve değiştirmeye karar vermişler.

Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Her yazılım her firmaya uygun değildir, size bu konuda rehberlik edecek birine mutlaka ihtiyacınız vardır.

ERP ve otomasyon yazılımları ve firmalar örtüşebilir mi?
Her yazılım her firmaya uygun değildir; Çünkü bu tür yazılımlar doğası gereği belli sektörlerdeki sorunları çözmeye amaçlayarak yola çıkmış daha sonra genişletilmişlerdir. Buradan hareketle, aslında doğası sizin yapınıza hiç uygun değildir.
Şirketinizin güçlü ve zayıf yanları olduğu gibi, bu tür yazılımların da güçlü ve zayıf yanları vardır.
Bunları tespit edip, sizin için en doğru yazılımı seçecek rehbere mutlaka ihtiyacınız bulunmaktadır.

Her yazılım projesi başarılı olabilir mi?
Kesinlikle Hayır!
Bir yazılım projesini başarılı kılmak için aşağıdaki maddelerin doğru konumlandırılmış olması gerekir.
1- Doğru Yazılım
2- Doğru Danışman
3- Projeyi sahiplenmiş iç kaynak

1- Doğru Yazılım :
Yazının başlangıcında da örneklendirdiğim gibi, eğer inşaat malzemesi taşımak için son model bir otomobil alıyorsanız birzaman sonra aslında çok daha ucuza ve daha efektif kullanabileceğiniz bir kamyonetin size uygun olduğunu kanısına varacaksınız. eğer bir otomobil alıyorsanız, 2. el olarak bunu zararına satıp, sizin işinizin gerekliliklerini karşılayacak bir kamyonete ucuza sahip olabilirsiniz ama lisanslar 2. el olarak satılamazlar. Size atanmış lisans anahtarı devredilemez, kiralanamaz ve satılamaz.
Hal böyle olunca yatırımınız çöp olacak, bunun da ötesinde farklı bir platforma geçtiğinizde eski kayıtlar için belli süre daha bu platforma kaynak ayırmaya devam edeceksiniz.

2- Doğru Yazılım Danışmanı :
Bazı yazılım platformlarında danışmanlık yapan danışmanlar sektörünüzü bilen, sorunlara daha önce çözüm bulmuş kişilerden oluşmaktadır. Bu çözümleri ve danışmanları bulmak sizin işiniz olmayabilir ama bu konuda size rehberlik edecek birilerini bulmak projenizin başarısında önemli katkı sağlayacaktır.

3- Projeyi sahiplenmiş iç kaynak :
Doğru yazılımı ve yazılım danışmanını seçmiş olsanız dahi, içerideki ekip projeyi yeterince sahiplenmemiş ise ve danışman ile aralarında bir husümet başlamış ise onlara hakemlik edecek bir rehbere ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu proje başarısı için kritik öneme sahip olacaktır.

Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım maddeler gözönüne alındığında;
Bir ERP, CRM, MRP, BPM gibi otomasyon yazılımları ve firmalarını seçerken mutlaka bir danışmana/rehbere ihtiyacınız vardır.
Ciddi kaynak yatırımı yaptığınız bu projeler için lütfen bu gibi katkıları israf olarak görmeyin ve bir rehber edinin.

Posted in Genel

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*